روش‌های ادارۀ کلاس درس معلمان در گلستان سعدی
کد مقاله : 1178-PHTEZN
نویسندگان
فائقه عبدالهیان بلوچی *
استادیار گروه آموزش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان
چکیده مقاله
ادارۀ کلاس درس به تبدیل کلاس درس به یک موقعیت مناسب برای یادگیری اطلاق می‌شود. روش‌هایی برای این تبدیل وجود دارد که به دو بخش رویکردهای آموزشی و آموزش به کمک تغییر رفتار تقسیم‌بندی می‌شود. ادارۀ صحیح کلاس از مسائل مهم آموزشی است و در متون ادبی از نوع تعلیمی _ تربیتی نیز به شرح و بسط آن پرداخته‌اند.
کتاب گلستان سعدی به‌عنوان یک اثر ادبی از نوع تعلیمی _ تربیتی نیز در پنج حکایت خود شخصیت معلم را بررسی نموده است و دو بخش رویکردهای آموزشی و آموزش به کمک تغییر رفتار در این حکایت‌ها موردتوجه است. اهمیت دیدگاه سعدی ازآن‌جهت است که او خود رسماً حرفۀ معلمی را در جوانی تجربه کرده است و حاصل این تجارب زمینۀ خلق بزرگ‌ترین اثر ادبی در نوع تعلیمی_ تربیتی آن را یعنی کتاب گلستان فراهم نموده است. این پژوهش بر آن است تا دیدگاه معلم نسبت به شغل خود، رویکردهای آموزشی و آموزش به کمک تغییر رفتار را در این پنج حکایت مورد بررسی قرار دهد.
نتایج پژوهش نشان می‌دهد که دو رویکرد آموزشی مستبدانه البته در یک مورد تنبیه و توبیخی بسیار ویژه و خاص برای طبقاتی که ارادۀ جامعه را برای آینده برعهده خواهند داشت و سبک آسان‌گیری و استفاده از دو عامل «خاموشی» و «تنبیه» برای تغییر رفتار دانش‌آموزان از عناصر اساسی در روش‌های ادارۀ کلاس معلمان در گلستان سعدی است. معلم در گلستان سعدی شغل خود را برتر از سایر مشاغل می‌داند و خود را میراث‌دار انبیا معرفی می‌نماید.
کلیدواژه ها
یادگیری و آموزش، تربیت‌معلم، اداره کلاس، گلستان سعدی.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر